Posted on

Полезен ли е редовният секс?

Полезен ли е редовният секс?

Кой е най-срещаният проблем при мъжете? Не се ли сещате? Това определено са проблемите с простатата и в частност простатната жлеза. Почти 50 процента от мъжете над 50-година възраст имат проблеми със своята простата. С други думи, всеки втори мъж, извън младостта, среща проблеми от подобен род. Няма проучвания, които да са стигнали до извод, защо проблемите с простата засяга по-възрастни мъже. Има съмнение, че простатните проблеми са свързани с хормоналните промени в тялото на мъжа. По-лошото обаче е, че доста често проблемите с простатната жлеза са именно рак на простата.

Как да намалим шанса да заболеем от рак на простата и други простатни заболявания?

За да добиете представа, как изглежда простата, ще кажем, че тя наподобява един зелен орех, като е по-лека от него. Тя тежи около 20 грама. Когато тя нарасне, нейните размери могат да достигнат тези на един портокал. Ужасяващо, нали? Може би се чудите, как можем да се предпазим от проблем? Как да намалим шанса да заболеем от рак на простата и други простатни заболявания? Отговорът със сигурност ще ви хареса – трябва да правите много секс. Колкото повече секс правите, толкова по-добре ще се чувствате.

Това разбира се, не са празни приказки. Едно от проучванията е дело на Дурадо Брукс. Той е член на общността за борба с рака в Америка. Проучването е направено чрез анкета сред мъже на 46 до 80 години. Те трябвало да отговорят за броя на сексуалните си контакти през време на живота си. От изследваните 30 000, имаме 1449 заболели от рак на простатата.

Проучването сочи, че старите теории, гласящи, че редовният секс е лекарство номер едно за предотвратяване на рак на простата, са верни. Ако през последните години, вие сте правили поне по 7 пъти секс месечно, респективно в този брой влиза и мастурбацията, то вие нямате голям риск за заболяване.  Причината за това е, че колкото по-често еякулирате, толкова по-често изхвърляте различните химикали и вещества, които са виновни за образуването на рак.

Освен това, когато правите повече секс, нивата на тестостерона в тялото ви спадат, а една от причините за бързото развитие на клетките на рака са именно високите нива на този хормон. С няколко думи, да, редовната еякулация, респективно правене на секс, може да ви предпази от рак на простатата.

Други доказани позитивни влияния от секса са:

По-големи нива на ендорфини. Те подобряват настроението ви, а освен това действат и като обезболяващи и то напълно природни. Друг хормон, които се изработва в тялото по време на секс е серотонинът. Той действа много добре в борбата със стреса. Сексът подобрява и кръвообращението в тялото ви. Когато правите секс, тялото ви произвежда и отделя вещества, които овлажняват вашата кожа. Благодарение на този процес, косата може да се сгъсти. Не на последно място, сексът по няколко пъти в седмицата повишава количествата антитела от тип имуноглобулин А. Тяхната роля е да подсилват вашата имунна система. Сексът е здраве, не забравяйте това!