Posted on

Що е то болезнена еякулация? Симптоми и лечение

Болезнена еякулация

Какво е болезнена еякулация?

Болезнена еякулация наричаме състояние, при което усещаме болка от различно ниво или парене. Болката може да се прояви по време на еякулацията, но и след нейното свършване. Обикновено болката се среща в перинеума, областта между вашия анус и скротум) или в пикочни канал. Последното наричаме още уретра – каналът през който урината напуска тялото ни от пикочния мехур. Също така се среща и неприятно чувство в областта на тестисите, както и липса на сексуално удоволствие, което е доста разбираемо.

Наличието на болезнена еякулация е по-често срещано при мъжете, които са по-възрастни от 50 години. В сравнително точни данни, това ще рече, че мъжете, които са в рисковата група на това състояние, са 6 процента от популацията на Земята.

Причини за болезнена еякулация

Причините не са една или две. Възможно е да имате болезнена еякулация, ако има възпаление на простата, тестисите или уретрата. Може да изпитате болка и ако сте хванали болест предавана по полов път. Ако нервите в областта на пениса са увредени или при хронична болка в пелвиса. При блокиране в работата на системата за еякулация, при рак на простата и при проблеми с психиката, също може да страдате от болезнена еякулация.

При увреждане на нервите и ако те са причината за проблема, нещата ще се подобрят. Обикновено в следващите две години, болезнената еякулация изчезва, защото нервите се възстановят. Мъжете, които са подлагани на операции като простатектомия, могат също да получават болка по време на оргазъм. Протастектомията е операция при която се премахва простатната жлеза. Това е често срещано лечение при рак на простата.

Знае се и, че някои спермициди, контрацептиви и антидепресанти може да бъдат причина за появата на болка по време на еякулацията. Доста често обаче, причината за болка не е очевидна, тогава трябва да се направят доста детайлни изследвания.

Лечение на болезнена еякулация

Лечението на болезнената еякулация става само под надзор на лекар. Според различната причина за болката, то лечението се прави по различен начин. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се намери причината на състоянието. Това може да се свърши само от компетентно лице. Обикновено изследванията от този тип включват взимане на проба от урината или семенната течност.

При наличие на инфекция от типа уретрит, простатит или орхитит, то обикновено нещата се стабилизират с приемането на лекарства. Лечение с лекарства се прилага и при болните от полово предавани болести, но само с антибиотици.

Ако причината за болката е прекомерна доза антидепресанти, то лекаря трябва да си партнира със специалист. Трябва да се намали дозата, но под надзор на лекар или да се смени лекарството. Ако проблемът е чисто психически, но не заради депресия, то трябва да ходите на психолог, с който да решите проблемите си.