Posted on

Приапизъм – причини, симптоми и лечение

Приапизъм причини, симптоми и лечение

Приапизъм причини, симптоми и лечение

Какво е приапизъм?

Приапизмът е състояние, в което пенисът се намира в ерекция, която не изчезва с часове и носи много болка. Въпреки липсата на физически и психологически стимул, това състояние може да продължи с часове. Характерната за приапизма ерекция не е типична. При нея пенисът е твърд само в основата си, докато главичката и гъбестата част на уретрата не са.

Симптоми

Това състояние определено не е шега и при наличието на 4-5-6-часова ерекция, трябва да посетим незабавно квалифициран лекар. Това е така, защото  се получава по-малък приток на свежа кръв към половите тъкани. Последиците от това могат да са импотентност, еректилна дисфункция, та дори в по-тежките случаи – гангрена. Освен това думите тромбоза, исхемия и увреждане на кръвоносните съдове, може да ви се сторят доста познати.

Причини

Причините за този проблем могат да ви се сторят доста странни. Ако страдате от еректилна дисфункция и приемате медикаменти за това, които съдържат алпростадил и папаверин, то те може да са причините за дълготрайната болезнена ерекция. Другите основни причинители на проблема са отново лекарства от различни категории – антидепресанти за пример. Възможно е приaпизмът да се получи при прием на „испанска муха“, която е точно стимулатор на половото желание. При прием на алкохол и твърди наркотици, като хероина и кокаина, също можем да получим това състояние.

Лечение

От няколко години се работи в насоката с разкриването на различните причини на приапизма. Медицинският  университет в Тексас е насочил цяла група от учени, които да изследват болестта. Те са открили, че при липса или намалено количество на ADA, специален белтък, който разгражда аденозина, се появява приапизъм. Те са се нагърбили със задачата да открият лек посредством терапия, която се основава на ADA белтъка, който споменахме.

При наличието на спешен случай от този род, една от техниките, която се прилага е да се изтегли натрупалата се кръв. Тя е почти съсирена, тъй като там до нея не стига нужното количество кислород. Както споменахме, това води до усложнения, които увреждат тъканите, с няколко думи.

Любопитни факти и още нещо….

Друг любопитен факт за тази болест е, че тя може да бъде причинена от ухапване на паяк например. Черната вдовица и Бразилският странстващ паяк са видовете, които ще ви причинят много главоболия при ухапване.

И най-накрая ще успокоим всички мъже, че не само те страдат от подобно болестно състояние. Немалко жени се оказват в същото положение с проблеми, които са много подобни на гореописаните. Тяхното състояние, медицината е нарекла клиторизъм. При клиторизма, клиторът влиза в същото възбудено състояние за часове, а болката е не по-малка. При жените също не се наблюдава желание за секс. Хубавото при момичетата обаче е, че при тях не се случват толкова много усложнения от такъв тежък характер. Пак напомняме, че ако ви се случи нещо подобно, то е редно да посетите лекар, за да не стане голяма беля.