Posted on Напиши коментар

Андропауза – Причини, симптоми, лечение и диагноза

андропауза

Андропаузата може да се срещне още в интернет като мъжка менопауза или тестостеронов дефицит.

Факти за андропаузата

Тестостеронът е хормона отговорен за ниските тонове, мускулната маса, лицето, тялото и косата при мъжете. Когато мъжете остаряват нивото на тестостерон и производството на сперматозоиди в организма постепенно намалява. В резултат на това те изпитват физически и психологически симптоми. Това разбира се е част от естествения процес на стареене и е изчислено, че тестостеронът намалява с около 10%  на всеки 10 години след като мъжете преминат 30 годишна възраст.

Андропаузата е състояние, което е свързано с намаляващото ниво на тестостерон в мъжкото тяло. Много хора го сравняват с менопаузата, която настъпва при жените, но при мъжете андропаузата настъпва постепенно с годините, докато при жените тя е изведнъж. Приблизително при 30% от мъжете около 50-те ще се появят симптоми на андропауза, причинени от ниските нива на тестостерон. Човек, който има проблем с нивата на тестостерон, може да има редица други симптоми свързани със състоянието и ако не се третира навреме може да се отрази зле на здравословното му състояние. Например често се стига до остеопороза ако не се предприеме навременно лечение на андропаузата.

Причини за андропаузата

Намаляването на тестостерона е основен фактор при мъжете страдащи от андропауза. Въпреки това, когато мъжете остаряват те не губят само високото ниво на тестостерона в тялото си, но и друг хормон, наречен полов хормон свързващ глобулина( ПХСГ ), който стимулира производството на тестостерон. ПХСГ се свързва с част от тестостерона и циркулира в кръвта. Тестостеронът, който не е свързан с половия хормон се нарича бионаличен тестостерон, което означава, че е на разположение за използване в тялото.

Мъжете, които имат симптоми свързани с андропаузата, имат занижено количество бионаличен тестостерон в кръвта.

Симптоми и усложнения при андропауза

Въпреки, че при всеки човек може да протича индивидуално това състояние, то е важно да се отбележат най-често срещаните симптоми:

  • ниско либидо;
  • трудно получаване на ерекция и задържането й;
  • отпадналост;
  • депресия;
  • чести смени на настроението и раздразнителност;
  • загуба на мускулна маса;
  • повишаване на % телесни мазнини;
  • обливане от горещи вълни;

Усложненията свързани с андропауза са от сърдечно-съдов характер и остеопороза(чупливи кости).

Диагностициране на андропауза

Лекарят ще ви зададе въпроси, които да дадат информация дали вашите симптоми съвпадат с тези на хората с нисък тестостерон. След това чрез кръвен тест се проверява неговото ниво в организма.

Има и други състояния, които са обвързани с ниски нива на тестостерон(например: хипогонадизъм, диабет, високо кръвно налягане). Вашият лекар вероятно ще направи необходимите изследвания, за да изключи тези възможности преди да ви постави окончателната диагноза.

Важно е да се отбележи, че много от симптомите, свързани с андропауза също са нормална част от остаряването, и те не са обратими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *