Posted on

Какво съдържа и какъв е вкусът на спермата?

какво съдържа и какъв е вкусът на спермата

Много хора се питат какво съдържа и какъв е вкусът на спермата, както и още куп неща за нея. В тази статия, ще обясним подробно, що е то сперма и какви са нейните показатели, така че да ви стане максимално ясно. Разбира се, за да останете информирани, е нужно да прочетете цялата информация и да се съсредоточите в използваните термини, които се надяваме, че няма да ви затруднят по никакъв начин.

  1. Как се образуват сперматозоидите

Сперматозоидите се образуват в тестисите на мъжа, когато той навърша 11 – 12 годишна възраст. Този активен процес продължава целия живот на силния пол, като разбира се са възможни и прекъсвания поради наличие на еректилна дисфункция или друг вид сексуални заболявания, които изискват намесата на специалист. Тестисите представляват мъжки семенни жлези произвеждащи хормони и сперматозоиди. Те са чифт и най-често големината им бива различна, при различните индивиди. При новородените, дължината е 1 сантиметър, височината 0,5 сантиметра, 0,3 сантиметра. Имайте предвид, че размера на тестисите не дават информация за половата мощ на мъжа. Образуването на сперматозоидите се извършва в семенните канали на тестисите под строгия контрол на сложни биохимични процеси, които текат в тялото ви. В тялото на мъжа сперматозоидите се придвижват единствено пасивно. Индивидуалното им движение стартира едва след еякулацията, когато се получава смес със секрета на семенните мехури и простатната жлеза.

  1. Еякулация (изпразване, освобождаване)

При хората липсва напълно рефлекторен механизъм и еякулацията зависи от психическите процеси протичащи в индивида. Еякулацията при мъжете се влияе от еферентни влакна, което я различава от ерекцията, която зависи от т.нар. пара симпатикова инервация. Последната система може да бъде нарушена при еректилна дисфункция, за която споменахме по-горе в статията. Ядрото на еякулацията е с находище в гръбначния мозък. В случай, че сигналите на възбудата се предават при допир, визуално, слухово или обонятелно, рецепторите ще достигнат предварително формиран праг на поносимост и това ще подразни натрупаното напрежение, което фактически, ще изхвърлите под формата на сперма. Последната се изхвърля на няколко порции, като първоначалните контракции са най-силни.

  1. Съдържание на спермата

Спермата е високо концентрирана и в нея могат да се намерят захари /фруктоза, иноситол, сорбитол/, протеин и аминокиселини /креатин, глутатион/. Съдържанието продължава с минерали /цинк, калций, калий, магнезий, фосфор/ и витамини /C и B12/. Налични са още биокиселини и хормони. Съставът на спермата е сравним с този на желатина или белтъка на яйцето. Една ч.л. сперма съдържа близо 5 калории, а при нормална еякулация количеството е близо 3 лъжички. Макар наличието на захари в спермата, не можем да твърдим, че тя е въглехидратна.

  1. Какъв е вкусът на спермата?

Вкусът на спермата зависи от това каква храна е консумирал мъжът. Съществуват определени плодове и зеленчуци, които биха могли да променят вкуса й. Различните индивиди споделят всякакви впечатления като вкусови качества, като се споменава яйчен белтък, сладко-кисел вкус, горчивина и тем подобни. Общо взето вкусът, е тясно свързан с хранителните навици. Най-честите твърдения обаче се сравняват с белина, прах за пране, бадеми, сирене и други. Ако на лице е злоупотреба с алкохол и престояли храни, то вкусът може да бъде по-неприятен.